Det här med Cesar Milan…

Ingen har väl missat Cesar Milans program som visas på TV, eller att han ska komma till skandinavien i vår, eller att han är inbjuden till MyDog i Göteborg i januari eller att jag  tar avstånd från hans metoder.

För de av er som inte vet vad jag pratar om – Milan är en tv-personlighet som numera är  bosatt i USA och som bl a efter ett framträdande i Oprahs show fick en egen tv-serie producerad av National Geographic. Denna serie har sedan sålts över hela världen och har i Sverige visats på TV4+.  Han brukar kallas hundpsykolog (ingen skyddad titel) och själv kallar han sig hundviskare. Han anser att man inte ska belöna hundar utan disciplinera dom och bli ”flockledare” så hundarna vet sin plats i flocken = under dig. Han säger ofta att hundägaren använder för mycket beröm och kel och för lite disciplin och att hunden därför inte vet sin plats och i avsaknad av flockledare blir den utåtagerande. Flockledaren ska ha en lugn och bestämd  utstrålning.

När serien visas på tv dyker det ofta upp små skyltar som säger ”gör inte detta själv utan professionell hjälp”, ”detta hjälpmedel är inte lagligt i Sverige” osv. I själva programmen ser man ofta en familj eller ett par med en eller flera hundar som beter sig lite som de vill: de gör utfall mot hundar, biter ägaren, biter sönder saker, skäller hela tiden osv, och som ägarna står helt rådlösa inför. Milan kommer dit, pratar med ägarna, talar sen om för ägarna att de måste promenera med hunden varje dag (!!), att de behöver ändra sitt beteende mot hunden och (ibland) även att de måste aktivera hunden. Ibland  pratar han om ”red zone”-hundar dvs hundar som uppför så illa (t ex biter en hund för att döda) att de hotas av avlivning om inte omedelbar bättring sker. Milan tittar även på hunden och provocerar den gärna så att den visar det ”fula” beteendet. Milan säger själv att han tränar människor och rehabiliterar hundar. Så efter denna intro påbörjas det Milan kallar rehabilitering…

Hunden får i de flesta fall på sig hans specialhalsband, typ tunt helstryp som sitter fast i en ställning så att snaran hamnar direkt bakom öronen = känsligaste platsen på nacken.  Ibland har ägaren redan ett stackel på hunden och då använder Milan det. I vissa fall använder Milan elhalsband, t ex när hunden jagar katten eller hunden ska lära sig hålla sig undan skallerormar. Nu är både el- och stackelhalsband lagliga i USA men det betyder inte att alla amerikanska tränare använder eller ens förespråkar dom.

Sen kommer vanligen en rask promenad då hunden hålls i kort koppel och nära. Den ska gå med Milan och får varken nosa eller kissa.  Han rycker gärna i sidled i kopplet, det ska visst rubba hundens balans. Han ger även ifrån sig ett väsljud och sticker snabbt fingrarna mot hundens hals för att som han säger ”imitera hundars korrigerande bett”. Om hunden beter sig illa, t ex gör ett utfall mot en annan hund vill han gärna att ”busen” ska lägga sig för den attackerade hunden, han drar sig inte för att brotta ner hunden och hålla den på marken och låta den andra hunden få sniffa av den nertryckta hunden…  I andra fall hissar han upp hunden (ja i strypet) tills ”den ger sig” dvs tuppar av. Ibland blir han biten, ganska ofta faktiskt, vilket vanligen förfärar ägarna till hunden men gör Milan stolt, då ”tar” rehabiliteringen. Nu är inte hela programmet en radda av mer eller mindre grova övergrepp med de förekommer regelbundet och i typ varje program.

Om vi bortser från de i Sverige olagliga hjälpmedel som elhalsband och stackel utan bara tittar på hans sätt att behandla hundar och hundägare så går en hel del av det han gör stick i stäv med t ex den dressyrpolicy som både SKK och SBK har skrivit på. I denna policy pratas bl a om att använda onödig hårdhet, att tillfoga smärta och att inlärning bör ske med positiv förstärkning. Även om man inte är medlem i någon av dessa organisationer är man bunden av Jordbruksverkets regelverk där man bl a säger att smärta aldrig medvetet får tillfogas djuren.  DET FÅR ALDRIG GÖRA ONT. Nu är det förstås svårt att veta exakt var smärttröskeln för olika individer går. Och frågan är om man måste veta det. Eller räcker det att se hunden hoppa till eller gå i försvar? Jag tror alla kan förstå att en hund som hängs i halsbandet upplever smärta och ett onödigt stort obehag.

Allt detta som ovan beskrivits har i några år visats på svensk TV. Det finns förstås andra hundprogram men just Milan har blivit väldigt populär. Inte bara bland hundägare. Så varför skulle detta vara ”dumt” och/eller ”farligt”? Det ser ju så lätt ut! Och är det inte bra att allmänheten har tillgång till kunskap om hundträning utan att behöva betala och gå en kurs? Eller köpa böcker och läsa? Jovisst är det bra att visa program om hundar på tv och även program om hundträning. Men frågan är vilken sorts program man bör visa i ett medium med så stor spridning som tv? Eller spelar det någon roll? Och för vem? Är jag bara avundsjuk?

Nej, avundsjuk är jag inte. Egentligen borde jag vara glad att så många tar efter metoderna eftersom det i slutändan ger mig fler kunder, både som certifierad hundpsykolog (när hund och ägare behöver grundläggande nyinläning av en tillitsfull relation – ungefär som när människor kommer på kant med varandra) och som hundfysioterapeut (behandla skador i nacke och rygg). Men eftersom jag värnar om djurs väl tycker jag det är förfärligt att just Milans metoder får en sån genomslagskraft. Är man ute och går kan man ofta höra hundägare ”väsa” på hunden t ex i ett hundmöte. Och ibland sparka den i sidan. Jag vet att Milan-anhängarna säger att han inte sparkar utan rubbar balansen på hunden – liknande det sidledes ryck han så gärna gör – men en spark är en spark. Och fingrarna i halsen samtidigt som man väser, det ser man också användas.  Och hunden kryper ihop, slickar sig om munnen och tittar bort. Inte bara från hunden utan även från sin ägare. Och vad säger det? En hund som gör lugnande signaler till alla i omgivningen. Men såna signaler pratar Milan aldrig om. Han vet kanske inte ens vad det är eftersom hans metoder är så gammeldags och han med stolthet säger sig vara självlärd expert. För oss andra som har läst på är det tydligt att hunden upplever ett starkt obehag och försöker dämpa aggressionsnivån hos omgivningen inkl hos sin egen ägare. För det är så hunden upplever denna metod, att ägaren är aggressiv. Det är så ironiskt att Milan lär ut aggression till ägarna för att förhindra aggression hos hunden.  Men hundägaren som enbart sett och lyssnat på Milan vet inte att hunden i sin tur försöker dämpa ägaren. Utan fortsätter. Och där nånstans blir det så himla fel. För hunden svarar med rätt signaler men dessa känns inte igen. Och bland hundar svarar man med att ge lugnande signaler tillbaka = jag har förstått budskapet. Så när hunden möter en hund den upplever som obehaglig ät cirkusen snabbt igång. Istället för ett lugnande svar möts den av ägarens aggression….  Och som lax på löken sätter aggression igång stressystemet.

För de av er som kanske hört ordet stress och dess fysiologiska biverkningar så är det säkert glasklart att när stressystemet är igång minskar samtidigt en rad funktioner i kroppen: man får tunnelseende, blir mindre känslig för smärta, hjärnan och matsmältningen stängs av och en rad hormoner pumpas ut i kroppen – allt för att kunna fly eller fäkta.  Här sitter nu hunden fast i ett stryphalsband som sitter på halsens känsligaste del så den kan inte fly. Utan bara fäkta. Och det leder till ökad aggression från nej inte den mötande hunden utan den egna ägaren. Som dessutom måste ta i för kung och fosterland eftersom hunden står under stark stress och därmed varken känner eller tänker, inte just då i alla fall. Är det nån som blir förvånad om jag nu säger att förtroendebasen mellan hund och ägare är nere på noll? I detta läge kan antingen hunden bli väldigt aggressiv mot ägaren eller annan kringstående som riskerar att bli illa bitna (jodå, många blir bitna av sina hundar när de försöker sig på detta – minns varningsskylten….) eller så sker en annan sak.  För när man inte kan fly undan och inte kan ändra sitt läge då ger man upp. Det kallas inlärd hjälplöshet och kan säkert lätt förväxlas med lydighet för den oinvigde. Men det syns alltid i hundens ögon….

Vi borde kanske mitt i allt detta ställa oss själva frågan varför vi skaffade hund? Vad vill vi med vårt hundägande? Är det för att vara balla och gå med lösa hundar i flock och stajla? Eller för att ha en kompis som vi gör roliga saker med? Eller vill vi ha en robot som hänger med på våra promenader men som inte själv vill eller syns så mycket? Svaret styr förstås hur vi ser på både relationen och träningsmetoder.

Milans metoder lärs ut vecka efter vecka på tv. De visas för hundägare som tror att det är så man ska behandla hundar. Det visas för icke-hundägare som tror att det är så hundar och kanske andra djur ska behandlas. Det blir liksom ett rättesnöre för allmänheten om hur hundägaren bör agera när den är ute med sin hund och hur robotaktig en ”väluppfostrad” hund ska vara. Och nu ska han som lär ut detta komma till Sverige och berätta mer…. Det är så man kan spy. Att SKK och SBK som bägge har undertecknat en dressyrpolicy som tar avstånd från såna metoder ändå kan bjuda in en person som lär ut just såna metoder överstiger mitt förstånd.

Som avslutning ett tv-tips: För de som vill se engelskspråkig hundträning av annan kaliber rekommenderas Victoria Stillwell. Hennes program heter ”It’s Me or the Dog” och visas på TV3 och i repris på TV4 där den heter Min hund styr mitt liv. Mer info om henne på hemsidan: http://positively.com/

Och för dig som trots allt vill lära dig mer om hundar och hur hundar egentligen fungerar och kan tränas med moderna metoder som baseras på de senaste etologiska rönen   – uppsök en seriös hundtränare inom t ex IMMI. Gör det för din egen och inte minst hundens skull.

Tillägg: Det har även bildats en grupp som samlar info mot Milan. Du hittar hemsidan på: http://nocesarmillan.weebly.com/index.html

10 reaktioner till “Det här med Cesar Milan…

 1. Jag tittar inte ens på det programmet för jag mådde så illa av hur hundarna ser ut av hanteringen och blir lite förvånad att så många inte ser det. Så jag vet egentligen inte hur/bra eller dåligt det är har bara sett typ 5 minuter sedan valde jag bort det programmet för evigt. Och har inte heller läst böckerna.
  Tur IMMI-instruktörer finns det är mycket roligare att träna med sådana metoder. Även problemhundar.

  1. Det sägs att böckerna är bra och inte alls innehåller några ”elakheter” men en person som beter sig så tycker inte jag ska få intäkter genom böcker heller….
   Ja tur det finns alternativ men jag tycker det är oroande att de stora hundorganisationerna satsar på detta. Förra året var visst Barbro Börjesson på Hundmässan i Stockholm och lägger heller inga fingrar emellan i träningen…..

 2. bra skrivet! 🙂 som det ser ut just nu ska jag till mässan på lördag, alltså samma dag som millan. kan ju bli…intressant. jag förstår verkligen inte vad han ska där att göra!

  1. Tack!! Det är ju sagt att han ska mest prata och hålla sig inom svenska lagutrymmets gränser så det kan säkert vara intressant. OM han visar sina metoder på någon hund hoppas jag man polisanmäler på plats.

 3. Vad jobbar du med? Hur hinner du göra annat än att skriva i din blogg, på andras sajter och på facebook? Helt otroligt!
  Jag tycker att du skall vända all din ilska och negativa energi till ren och skär glädje. Då skulle du kunna försörja en hel stad med positiv energi. Läs boken ”Att välja glädje”. Då skulle du förstå att du aldrig kan få folk att ända uppfattning bara genom att vara negativ och klanka ned på saker. Det viktiga är att DU skall tänka positivt och göra de bra sakerna och FOKUSERA på det positiva. Då kommer det vända.
  Lycka till med det!

  1. Hej Johanna och välkommen till min blogg! Vad jag jobbar med kan du läsa på min hemsida. Och som du säkert sett skriver jag i blogg mm när jag har tid över, t ex i julhelgen som varit, Annars har jag fullt upp med att hjälpa andra med sina hundar m m.

   Nu vet jag inte vad du har läst av mig eller om mig eller om vi t o m har träffats i något sammanhang. Men du verkar inte veta så mycket om mig med tanke på vad du skriver. Du tycks mest utgå från din egen mall och dina egna uppfattningar och de har ju inget med mig att göra.

   Jag har retat upp mig på 2 saker av miljoner möjliga och nog ska man väl få ha en åsikt? Jag uttrycker min och du din. Helt okej. Tyvärr skriver du inte vad som har retat upp dig så oerhört och det är ju synd, då skulle jag kunna bemöta det. Så jag önskar dig lycka till med ditt ”uppdrag” att lämna smått meningslösa meddelanden i andras bloggar.

   1. Ja, jag råkade faktiskt av en slump hamna här men blev för stunden bestört över ditt extremt långa inlägg som endast andades skäll och åter skäll och en massa negativa tankar. Jag kunde inte låta bli att skriva. jag utbildar folk i att tänka positivt därav min kommentar om det. Hej så länge och lycka till med allt.
    Mvh
    Johanna

  2. Inte för att det är min business men att påstå att Kerstin har en massa negativ energi är att hoppa i galen tunna, hon om någon har en väldigt positiv syn på hundar:-)

   Och att vara positiv innebär inte att man inte tar ställning och har åsikter-tvärtom man ska försöka påverka sådant man kan och ett sätt att påverka människor är just internet.

   Sedan ska man vara klok nog att inte slösa energi på sådant man inte kan förändra eller att göra sig till ett offer, det är vad det är fråga om när man väljer att vara positiv/glädje. Inte att man ska bli ett menlöst mähä som vi säger därifrån jag kommer.

   Många kramar !

 4. nonsens! blir mörkrädd av detta. förstår inte folk som dej som verkligen går in för att baktala någon som tillägnar sitt liv till att hjälpa,jag tänker så här,om man kollar på hans flock med hundar ser jag inte nått tecken på att hundarna skulle vara stressade,och om allt detta handlar om att folk gör fel pga dom använder metoderna fel ,så kan det inte vara honoms fel anser jag,han lär ju inte ut hur du ska träna din hund,utan hur du ska korrigera fel som redan finns hos befintliga hundar,det är INTE detsamma som hur du tränar din hund.alla har ett ansvar när man skaffar en hund att träna motionera och tillgodose din hunds behov,då får du aldrig några problem som du skulle behöva korrigera på detta sättet. men nu är ju inte fallet så med dessa hundar,en hund som gör utfall och biter folk kan du inte rehabilitera med köttbullar,du kan inte få bort en alfahana från ”tronen” med köttbullar heller, av nått så tycker jag det är skrämmande att folk som du försöker lära ut sådant.kanske inte är exakt så ni menar,men samma folk som du pratar om ”väser” åt sina hundar som du träffar ute,kan missförstå vad ni menar och istället belönar hundar med köttbullar/godis/etc,när dom beter sej illa,för det e den effekten det kan få om man ger hunden godis vid fel tillfälle,har sett massa gånger folk som gett sina hundar godis för att dom ska sluta skälla,och inte NÄR dom har slutat skällt så kontensan av detta är,ALLA sätt kan vara skadliga om man gör fel,alla hjälpmedel kan vara skadliga om man använder dom fel. och vad jag har sett och hört cesar säga så ska man använda sej av proffisionell hjälp. så vad e problemet? att folk inte lyssnar? isf så kan ju victorias program bli skadliga med,kan ju vara så att folk inte lyssnar på henne heller,är det då hennes fel?kanske! för övrigt ang detta med att han stryper hundar tills dom tuppar av? om du inte visste det,så det ända sättet du kan skydda dej på om en hund gör utfall mot dej är att lyfta hunden i kopplet så inte hundens framtassar är i backen,altenativet är att hunden hänger i din arm,jobbar man med riktiga problemhundar,så kan det ju faktiskt hända att en hund gör utfall mot dej,har man då inte rätt att skydda sej är min fråga till dej?skulle vilja se hur du löst situationen,visst munnkorg hade varit å föredra,men stora hundar kan göra stor skada utan att kunna bita.. Håller inte med cesar i allt han gör, men hans främsta budskap är att vårat bästa verktyg vi har är vårat lugn,och dessa människor du pratar om som stressar sina hundar har missat hela den poängen,den anser jag inte vi kan lasta honom för,han säger ju det i varenda program,missar man det så är man antagligen mentalt efterbliven och inte ska han hund alls!! over and out!!

  1. Hej och välkommen till min blogg.

   Som du märkt är vi inte överens. Du tycks dessutom ha läst ett enda inlägg, det om CM. Jag tycker du
   ska börja med att läsa alla inläggen på http://nocesarmillan.weebly.com/index.html där du även hittar den dressyrpolicy vi har i Sverige.

   Vi bor i ett land där alla har rätt till en åsikt. Min åsikt är att CMs metoder skadar mer än de hjälper och att de förändrar vår syn på hunden till det sämre. Och detta gör dig mörkrädd…?

   Du får gärna skriva allt du tycker är bra med CM och hans metoder i din egen blogg. Som du kanske läst är det faktiskt hans metoder jag ogillar.

   Om du hade läst fler inlägg hade du hittat info om hur jag tränar och hur jag tänker kring hundträning. Och det går utmärkt att rehabilitera hundar som biter och gör utfall på helt andra sätt än genom att hänga eller strypa dom. Med eller utan köttbullar.

   Jag ifrågasätter bl a att CM provocerar hundar så svårt att de faktiskt hugger. Det är ju i sig väldigt dumt. Framför allt eftersom en hund som en gång lärt sig hugga en människa går över en tröskel. Och hundägarna i programmet säger ju nästan alla att ”det har den aldrig gjort” – så varför ska det vara så bra att få den att hugga??? För att få straffa den? Då är man väl en riktig sadist i mina ögon..

   Jag förstår att du tänker helt annorlunda kring hundträning och det är väl en sak men kom ihåg att i Sverige gäller att det aldrig göra ont. På hunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s