Metod eller person eller personlighetstyp?

Nu är hösten snart här och efter sommarens lata(?) dagar  kommer kurser och träningar igång igen. Och därmed även diskussionerna kring olika hundtränare och träningsmetoder. Hundträningsprogrammen på TV diskuteras i hundtidningar, på hundforum/bloggar och på facebook. En del hundtränare skriver i sin tur insändare eller blogginlägg och ”försvarar” sig och sitt tänk. Och alla tycker förstås olika. Min hjärna sveper då gärna iväg i sina egna funderingar….

Förra (och enda) gången jag skrev om Cesar Milan och varför jag inte tycker hans metoder är bra eller ens användbara skrev för mig helt okända människor inlägg. De har sedan aldrig mer skrivit och troligen inte heller läst. Och tydligen hade de inte läst tidigare inlägg heller att döma av tonen och innehåll. Kritik av idoler väcker starka känslor….. Och det är intressant detta, att när det handlar om hundtränarna på tv eller de som har åsikter om dom så blir det gärna personligt istället för sakligt. De som kritiserar CM tar gärna upp hans bakgrund som fattig och illegal immigrant från Mexiko, ibland är det mer fokus på det än hur hans träningsmetoder går rakt in i svenska hem och hundägare tar efter utan någon som helst eftertanke….

Eller de som kritiserar Barbro Börjesson och menar att hon är personifieringen av 70-talets brukshundsklubb med en ganska nazistisk syn på hundar. BB är säkert jättetrevlig att sitta och fika med som person men det är hennes enahanda sätt att lösa hundproblem som är skrämmande.

Likaså blir det ofta fokus på köttbullen snarare än metoden när man kritiserar den ”mjuka” skolan. Och därmed avslöjar man att man inte alls förstått själva metodiken. Även uttryck som ”velourhuliganer” har visst använts och frågan är om det ens är ett skällsord eller bara en fantastisk inblick i en strukturfascists hjärna?

Självklart formas man som människa av sin bakgrund men hur viktig är den i hundträningssammanhang? Om vi enbart definieras av vårt förflutna så kan vi ju inte förändras, eller? Och trots allt finns det många exempel över hela världen på hundtränare som har gått från den traditionella hunddressyren till t ex klickerträning.

Ändå kan man se att vissa människor bara kan ta till sig en viss typ av råd. Är det kanske personligheten som avgör vad man hör? Eller har lust att pröva? Eller är det först när det går helt emot ens innersta tro som man backar?

När jag möter s k problemhundar tänker jag ofta tillbaka på hur min första tid som hundägare var, alla råd man fick som man inte förstod men ändå provade. Tills jag fick rådet om att lägga ner Nelson när han gjorde utfall eller morrade….  Och jag gjorde det. Jag bad honom faktiskt om ursäkt efteråt (det gick inte alls som jag hade tänkt mig). Men efter den dagen blev jag mycket mer kritisk till de råd jag fick. Och när jag – i all välmening – fick rådet att ”ta tag i honom” efter utfall i utställningsringen men att jag skulle vara noga med ”att domaren inte såg” så tackade jag för mig istället för att faktiskt försöka mig på det. Jag antar att det finns en inre gräns som man når och som vägleder en i val av metod.

Därför blir det också intressant med de diskussioner etologen och hundtränaren Kerstin Malm gärna tar upp – hur vår etiska bakgrund och våra värderingar bestämmer vilka träningsmetoder vi anammar.  Om man som barn inte lärde sig eller mötte empati så kan man som vuxen inte känna empati för hunden och följaktligen inte heller förstå att ett slag eller en spark eller en omkullvräkning kan göra mycket skada – även om hunden för tillfället slutar med det ”dåliga” beteendet. Man ser bara resultatet och noterar inte att det faktum att hunden duckar för en är något negativt….. Eller att en person som är väldigt emotionellt lagd och har en fri uppfostran i botten kan ha svårt för den struktur och disciplin som predikas inom vissa hundkretsar. Och som har svårt att förstå varför hundträning måste vara så inrutad och tävlingsinriktad? Ibland på bekostnad av hundens välmående och hälsa….

Om vi då ser på de som höjer de ”hårda” tränarna till skyarna – är de alla offer för en kravfylld barndom där kärlek ersattes med prestation? Och saknar de alla empati? Längtar de innerligt efter en struktur och en noga fastställd ordning de själva aldrig fick som barn? Eller är det enda sättet att hantera en mångfaldig värld på – genom att bli härskare över sin hund? Ska man helt enkelt tycka synd om dom istället för att tycka att de är idioter? Intressanta frågor som kanske aldrig får ett svar.

Ja så här kan det bli när hjärnan drar iväg =)

9 reaktioner till “Metod eller person eller personlighetstyp?

 1. Spänande tankar – tack för att du delar med dig 🙂 och att du kan få ner på pränt när din hjärna drar i väg!

  1. Tack.
   Fick igår höra att nu var det länge sen jag uppdaterade =) men det behövs lite tid för att få ner det som snurrar i huvudet ibland……

 2. Skogspromenader brukar orsaka hjärndragningar hos mig:-) men då har jag aldrig datorn med.

  Javisst är det personligheten som styr, Lars Fält har faktiskt skrivit litegrann om det i en av sina böcker , relaterat till att välja rätt valp till rätt köpare. Har man högt kontrollbehov med en viss typ av personlighet är det nog lättare att ha en ”passiv” hund.
  Men också värderingar och normer i de kretsar man umgås i människan är ett flockdjur vi också. Och jag tror också att man är född med en grundpersonlighet som såklart förändras med erfarenheterna men vissa förändringar är helt omöjliga för vissa typer. Precis som med hundar:-)

  1. Haha, nä det ska ju vara viss tajming på dator och hjärndrag =)
   Är det kanske Beteendeboken du tänker på? Om valpens tidiga utveckling, den ingår ju säkert i uppfödarutbildningen? Har inte läst den men tankarna är säkert inte nya…

   Ja det är klart att det påverkar även vilken sorts hund och vilken valp i kullen man ska välja, hur man är som person. Där blir det ju så intressant när det blev fel…..hur lång tid tar det innan man inser sitt misstag?

   1. Ja det var i betendeboken lite kort men intressant ändå. Vi hade mycket intressanta diskussioner i gruppen som gick uppf. utb. om det också. Jag har sett ett praktexempel på ekipage som inte var bra för varandra de var för lika:-) Matte som ett kvicksilver och hunden en livlig jaktspaniel, det mesta blev speedat:-)

    Är man nybörjare tar det nog länge innan man inser sitt misstag, för vana hundägare går det fort tror jag.

    Men även om hunden inte blev exakt rätt så är det ju jag som ägare som måste kunna anpassa mig och uppskatta hunden för de goda sidor den har. Och det lyckas nog de flesta hundägare med.

 3. Intressanta och bra tankar. Jag funderar själv ibland på detta. Tror du inte att en andledning varför vissa tränare följer vissa metoder också är för vad som har fungerat för dem? Jag menar om Fredrik Steen tycker att om man sätter hunden på plats och leker med den utan leksak, och han hjälper andra hundar, tävlar och tränar och vinner, och inte möter särskilt många motgångar, ja, då borde han väl fortsätta med det?
  Vi och hundarna är ju ganska lika, vi är ju båda egoistiska flockdjur. Vi tänker alltid ”vad kan jag få ut av det här?” Vad får jag ut av att göra Högskoleprovet? Jo, jag får förhoppningsvis höga poäng så jag komme rin på utbildningen jag vill och får jobbet jag drömmer om. Vad får hunden om den slutar med beteendet Fredrik Steen säger åt den att sluta göra? Jo obehag slutar och leken börjar. Självklart väljer de den vägen där de vinner mest på.
  Jag förlorade dock mitt förtroende för denna hundtränare då det var en hund som han valde att avliva, det var det första eller andra programmet jag såg. Den nafsade lite på barn och vuxna mm. Jag tror bidragande orsaken var att det var en rottis. Jag önskar att en Dog Listner (jag är partisk ja, jag är ju själv det) hade fått chansen att hjälpa den hunden istället. Men så är det… Tyvärr…

  1. Sara, då tycker jag du ska läsa Kerstin Malm som har specialiserat sig på relationen hund-människa och vad som styr vilka metoder vi gillar resp ogillar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s