Longeringskurs

Hundraelvans vandrarhem

I helgen som var deltog jag i en longeringskurs för hundar. Lite udda kan tyckas men det visade sig vara en rolig och lärorik kurs.  Jag åkte upp på fredagen och kom fram 40 minuter innan kursen skulle starta och hann gå en liten runda med vovvarna innan teorin började.

Gruppen bestod av ett glatt gäng på 7 personer.  Sen fanns där förstås arrangören Åsa Tova Bergh som driver Eget bevåg och Hundraelvan och hennes ljuvliga rottisvalp Duga.

Instruktören Ove/Uwe, Skihpar Doganalytics, bor i Umeå men kommer ursprungligen från Tyskland där man använder longeringen både i avståndslydnaden och när man arbetar med problemhundar. Själv hittade han denna träningsform under sin utbildning till beteendeanalytiker på Hundcampus. Efter denna helg tror jag det kan bli en hit även i Sverige.

Varför longering? Hästar longeras och där jobbar man även med markarbete. Inom TTouch arbetar man också med att leda runt djuren i bestämda former för att medvetandegöra dem på sin kropp. Med hundar känns det lite konstigt först. Och longering kan man ju tro att det mest är för motionen, men det är mycket mer.

Två cirklar

Själva träningen sker på cirkel som sätts upp med hjälp av pinnar och plastband. Cirkeln kan vara från 10 m i diameter upp till 50 m beroende på hund. Vi hade 2 cirklar på 10 m vilket kändes

Uwe och Luna visar hur man börjar.
Det kan gå undan!

lagom stort för oss nybörjare. På sikt ska man inte ha markeringar alls utan kunna styra hunden även på en öppen plan.

Longering är uppdelat i flera steg. Dessa kan tränas i olika ordning, det anpassas efter hunden. Ett stort plus på denna kurs var just att träningen anpassades till de olika ekipagen. Olika hundar och olika förare, alla jobbade med samma steg men i ”sin” ordning. En vallhund har t ex lättare för riktningsväxlingar än ökat avstånd medan jakthundarna har lättare för att arbeta på avstånd än att byta riktning fort eller följa ett sitt eller liggkommando.

Piia leder Tara längs cirkeln

Det första steget för alla var dock att gå med hunden i koppel längs bandet. Du går på insidan och hunden på utsidan. Hunden ska hela tiden hålla sig utanför bandet och gå i ditt tempo. Går den in i cirkeln tar du vänligt men

Emma och Amillo som följer med löst

bestämt ut den igen. Drar den sig utåt går du inåt mitten. Nosar den eller stretar den så går du på och väntar på att hunden tar kontakt med dig vilket du belönar med beröm och godis.  Klicker blev snabbt överkurs eftersom det var så många andra saker att hålla reda på inte minst när vi bytte till långlina så vi arbetade genomgående med beröm/marker + godis.

I nästa steg ska du bygga upp en förväntan framåt så enligt devisen ”beröm för beteende, belöna för position” ska alla belöningar ges utanför cirkeln och på så sätt att hunden vill fortsätta framåt. Du får alltså småspringa framåtlutad med godis i ena handen som hunden ska sträcka sig efter och få….

Hanna skickar Hera mot leksaken

När hunden börjar förstå och går på framåt med dig kan man även belöna med leksak och kamp utanför cirkeln. Du kan även arbeta med target och skicka hunden mot den.

Ett annat steg är att träna vändningar. Hunden ska då bli mer uppmärksam på ditt kroppsspråk och växla från vänstervarv till högervarv och tvärtom.

Lena och Vilja jobbar på avståndet i långlina

Att öka avståndet till hunden behöver också tränas och byggas upp. Nu behöver man en långlina istället för koppel eller hunden lös om det går eftersom vi drar oss mer mot mitten och hunden ska fortsätta springa runt utanför plastbanden.

Monica och Saga har fin kontakt på avstånd

Så det är många steg och delar i longeringen! Alla ökar kontakten och samspelet mellan hund och förare och passar väldigt bra för att få en bättre avståndslydnad. När grunden sitter lägger man till fler och fler svårigheter. T ex att köra flera i samma cirkel eller samtidigt på bägge cirklar. Man kan ställa upp (agility)hinder längs med cirkeln som hunden ska ta medan den springer runt. Man kan lägga ut störningar i form av mat eller leksaker som hunden ska ignorera medan den springer runt. Man kan lägga eller sätta hundar runt cirkeln och hunden ska passera dom medan den springer runt cirkeln. Ja det finns massor av variationer och störningar att träna med hjälp av longering.

Jag jobbar med att ”trycka ut” Nilaq

På bilden jobbar jag på att ”trycka ut” Nilaq från cirkeln så hon ska söka sig emot mig  – vi bygger upp ett mentalt koppel.

Hundarnas egen lilla ”skamvrå”

Nilaq tyckte det var kul men dels var det varmt och dels vill hon inte tjata momenten så vi kom väl så långt att hon glatt sprang i långlina runt cirkeln med kontakt och bytte riktning när jag bad henne. Vi ska fortsätta träna så snart jag skaffat pinnar och plastband. Bruno fick också testa och han sprang glatt runt lös och bytte riktning även han. Men han knixade till med benet på lördagen så det blev ingen  mer träning  för honom på söndagen. Tyvärr tyckte han att det var otroligt jobbigt med de andra hundarna så han kommer inte kunna följa med på kurs i fortsättningen som ”sällskap” (bara som deltagare) eftersom han inte klarar att sitta själv i bilen heller.

Sammanfattningsvis kan följande sägas om longering

 • är relationsbyggande eftersom man arbetar på kommunikation mellan hund och förare
 • ökar hundens uppmärksamhet på föraren
 • ökar hundens kontakt med och dragning mot föraren
 • ökar förhoppningsvis avståndslydnaden när det utförs rätt
 • är en aktivitet där hunden både måste tänka och röra sig samtidigt
 • kan vara en motionsform

Åsa kommer snart att ge ut en bok i ämnet för de som tycker detta verkar intressant. Jag har filmat lite men är inte klar med redigeringen än så de kommer kanske i helgen.

13 reaktioner till “Longeringskurs

 1. Verkar ju himla roligt 😀
  Min Wilma är med i en av Åsas böcker Kommer inte ihåg just nu vad den heter men det var en som handlar om hur man aktiverar sin hund på en massa olika sätt

 2. Wilma är med i ”Hundarnas leksakslåda” – hon är huvudbild i kapitlet ”101 olika sätt att använda en låda.”

  Med tanke på siffran 101 var det ju självklart att en prickig hund skulle få illustrera – och efter träget surfande hittade jag just ljuvliga Wilma. Som visade sig ha en matte som var snäll nog att låna ut bilden!

  Kram och tack, än en gång!

  1. Plockade fram boken igår för att kunna skriva rätt namn på den så har du redan skrivit . Boken är jättebra med många tips på roliga saker . 😀

 3. Jättebra skrivet! Vi hade en underbar helg och hoppas att vi syns mer i framtiden på kurser. /Piia och Tara

 4. Vad intressant! Säg till när Prova-på-aktivitet kommer! Säg till när bok kommer! Jag ser en massa saker man kan använda detta till =) Intressant läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s