Annorlunda

Ibland dyker det upp lite annorlunda träningsuppdrag. Idag var jag på ett sånt. En levnadsglad vuxen boxer som aldrig gått kurs utan har vuxit upp med ”sunt förnuft”. Drar som en tok i koppel. Utfall mot andra hundar. Och nu ska en släkting passa hunden. Släktingen tar sig runt med elmoppe….

Sånt här gör mig glad! Dels att det finns människor som inte bara ger upp och tror det inte ska gå men också att man tänker lägga tid på att träna hunden.  Nu är jag inte så insatt i elmoppar men jag tog med mig lite attiraljer och vi testade helt enkelt.

Steg 1 var att få kontroll på hunden så han inte kan dra omkull familjemedlemmar eller släktingen på elmoppen eller hela elmoppen. Så dags att testa halti-selen i nya sammanhang. Den har en koppelring på ryggen och en framme på bröstet och ställs in med flera remmar för att sitta bekvämt och inte skava eller trycka fel. Lite pyssel är det förstås att ställa in selar men sen satt den som en smäck. Och hej vad hunden kunde gå fint. Den fungerar som så att banden framme på bröstet (sitter som en svensk spårsele) är två band som hålls ihop med en ring. Den ringen sitter även kopplad till halsbandet (säkerhetsdetalj) men det är bröstremmen som dras åt något om hunden drar och fortsätter hunden då dra så vänds den mot föraren  liknande vgw-bältet. Men här kan man växla mellan rygg- och bröstring antingen med 2 koppel eller med ett jaktkoppel, dvs hakar i vardera ände. Ett sånt dubbelkoppel hade jag med mig också och det funkade väldigt bra att gå med. Självklart beröm till hunden när han gick fint. Check.

Steg 2 att gå jämte elmoppen. Här vart det lite trixigt att hitta fäste för hunden. Kan man inte hålla kopplet i handen fanns inte så mycket att välja på så vi la till slut kopplet runt ryggstödet. Och sen hunden i kopplet och jag med extra koppel bakom hunden. Off we go! Här måste jag säga att jag blev glatt överraskad. För den glada boxern som annars drar som en tok sprang glatt med moppen när den började åka. Och där gick alt sprang han. Så även jag och det var väl lite överkurs att jogga i solen…. Hej så otränad man är =(. I alla fall tog vi en runda där vi kunde prova olika tempon inkl kisspaus och det gick alldeles galant! Check!

Steg 3 var hundmöten som förstås är oundvikliga. Först förbi en hundrastgård med hundar på insidan och vi rullade förbi. Det var svårt för vår stackars boxer men här funkade det att öka tempot lite och rulla förbi, då hade han fullt upp att springa med. Liten paus en bit längre fram så  han fick lugna sig igen. Sen hundmöte längs vägen och här testade vi att stanna med moppen emellan vovven och den mötande hunden. Han fick sätta sig och äta godis. Och se där, visserligen tittade han till på hunden och reste sig halvt men satte sig igen och tog en godis till. Vi väntade så de verkligen hunnit förbi och sen fortsatte vi. Sen förbi hundrastgården igen och denna gång sprang hundarna längs med staketet och skällde ut oss. Och visst försökte boxern att vända sig och svara på skällandet men med lite fart i moppen tog vi oss förbi. Paus, godis och när vovven var  lugn fortsatte vi igen. Check!

Det var så långt vi hann idag. Nu ska de få öva detta några ggr innan vi ses igen. Då ska vi träna mera med moppen och även titta på koppelgående, hundmöten och börja lite med inkallning både för gående och med elmoppe. Skoj!!

Ikväll är det avslutning på rallylydnaden. Två har fått förhinder så de är bara tre. Vi får se hur det går i värmen och folkhavet i parken (antar jag). Det blir även ett test av en annorlunda skylthållare. De som tillverkar vgw-bältet gör även dessa. Ser lite fladdrigt ut men men, ett test ger svaret om de duger eller inte.

4 reaktioner till “Annorlunda

  1. Wow – jag kan se bilden framför mig – en levnadsglad (flamsig) boxer fast satt i en elmoppe, en (något) flåsig Kerstin joggandes bakom 😀 Härligt med att de ser vilka problem de har och att be om hjälp med dem och ta tag i problemen! 🙂

  2. Ja sånt gör en glad! Hoppas det går bra för dem. Jag har köpt en VGW-sele beginner till Wilma men jag är inte jätteförtjust i den om jag ska vara ärlig. Hon irrar ju mest hit och dit och den snor sig kors o tvärs….tur man inte har elmoppe 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s